מהי ביבליותרפיה?

ביבליותרפיה היא טיפול רגשי באמצעות טקסט, סיפור, דמיון ונראטיב. 

כאחת מצורות הטיפול בהבעה ויצירה, ביבליותרפיה עושה שימוש באמצעים יצירתיים כדי לסייע למטופלים לגעת בחלקֵי נפש שאינם מודעים, להכיר בכאב ובקושי לצד הכוחות והיופי, וללוות אותם בדרך אל הריפוי וההשלמה. 

המילה "ביבליותרפיה" מקורה ביוונית: ספר  (Βιβλίο) וריפוי (θεραπεία), והיא קיימת, למעשה, משחר האנושות. בכל תרבות ומסורת נמצא את מספֵּר הסיפורים, את ממשיל המשלים ואת הטקסטים המשמעותיים (בכתב ובעל-פה) שעברו מדור לדור ומילאו תפקיד רב ערך בחיבור בין אנשי הקהילה ובין אדם לעצמו. 

הסיפור, השיר, הפיוט, האגדה, המעשייה, החלום ואפילו הבדיחה - כל אלה הם טקסטים שבאמצעותם אנשים וקהילות מבטאים את עצמם, מתַקשרים בינם לבין עצמם, מעצבים את עולמם, ומרחיבים את אוצר המילים הרגשי שלהם, החיוני להתמודדות עם החיים ומה שהם מביאים עמם, לטוב ולרע.

הביבליותרפיה המודרנית שואבת השראה ממקורותיה העתיקים, אך נשענת גם על השפה והכלים של הפסיכולוגיה המערבית. להבדיל מפסיכותרפיה קלאסית, המבוססת על טיפול באמצעות שיחות, בטיפול הביבליותרפי נעשה שימוש במגוון אמצעים יצירתיים ומשחקיים, כגון כתיבה, קריאה, משחק, קלפים טיפוליים ובכלים אמנותיים אחרים.

ביבליותרפיה עם ילדים 

בטיפול בילדים, המדיום הטיפולי העיקרי הוא שפת המשחק. ילדים מיטיבים לבטא את עצמם ואת רגשותיהם באמצעות משחק - משחקי תפקידים ומשחקי קופסה, משחקים מובנים ומשחקים פתוחים וחופשיים. כביבליותרפיסטית, אני קשובה במיוחד לסיפור שנרקם בחדר, לדמויות וליחסים ביניהן, וכך יוצרת קשר עם הילד ועם עולמו הרגשי. 

לעתים יופיעו ספרים וסיפורים בחדר, וכמעט תמיד יצמחו סיפורים חדשים מתוך המשחק והיצירה עם הילד או הילדה. בחדר הטיפולים ישנו מגוון גדול של משחקים וספרים וחומרי יצירה שונים, לשימושם של המטופלים.

אחד היסודות החשובים ביותר בטיפול רגשי בילדים הוא העבודה עם ההורים. ילד אינו חי במנותק מההקשר המשפחתי, החברתי והתרבותי שלו. כל תהליך טיפולי שאני עושה עם מטופל-ילד מלווה במפגשים עם ההורים, כדי לשמוע ולהשמיע, להדריך ולהסביר, וכדי לתת מקום ותוקף לקולות השונים שעולים בטיפול (ולעתים הם כלל אינם מודעים) - גם של ההורים וגם של הילד.

ביבליותרפיה עם מבוגרים

הטיפול הביבליותרפי במבוגרים מציע מרחב יצירתי, חומל ובטוח לעיבוד רגשות ותהליכים ולהתמודדות עם משברי חיים ואתגרים רגשיים. הכלים הביבליותרפויטיים מאפשרים לגעת בכאבי הנפש בעדינות וברגישות, באמצעות שיחה או כתיבה, קריאה של שיר או של סיפור, ובעזרת כל טקסט שהמטופלת או המטופל יבקשו להביא לחדר. 

לעתים הדיאלוג הטיפולי יזמין כתיבה אינטואיטיבית וחופשית, ולעתים תעלה אסוציאציה משיר שמתנגן כעת ברדיו או מסרט ישן. האפשרויות רבות מספור. כל הטקסטים האלה מוזמנים בברכה להיכנס לחדר הטיפולים, לגעת ולעורר במטופל זיכרונות ורגשות שאולי נשכחו ונדחקו לשכבות העמוקות והנסתרות של הנפש. 

התפקיד שלי, כמטפלת, הוא לעקוב אחר ה"פתקים" הללו, הפזורים כפירורי לחם בין האסוציאציות, השיחות והזיכרונות, ולהחזיר אותם "הביתה", אל המטופל, לאחר תהליך של הכרה, עיבוד והבנה.